Τα πρώτα βήματα πριν να πάω στον(στην) ιατρό μου. Γενικές συμβουλές συμπεριφοράς και διατροφής σε περίπτωση εγκυμοσύνης
Σήμερα θα σας αναπτύξω αυτό το θέμα επειδή στην καθημερινή πράξη συναντάω πολλές φορές γυναίκες οι οποίες δεν είναι ενημερωμένες σχετικά με της πρώτες κινήσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν σε περίπτωση καθυστέρησης της περιόδου.
Πριν να αναλύσω αυτό το θέμα θα ήθελα να τραβήξω την προσοχή σας ότι περιγράφονται περιπτώσεις εγκυμοσύνης (της έχω συναντήσει και εγώ ) στις οποίες η γυναίκα κάνει περίοδο, μερικές φορές και κάθε μήνα και παρ’ολ’αυτά ανακαλύπτει σε προχωρημένα στάδια την εγκυμοσύνη της( μην πανικοβάλλεστε, είναι εξαιρετικά σπάνια να συμβαίνει αυτό).Θέλω όμως να το λαμβάνετε υπόψη, και σε κάθε περίπτωση περίεργης αιμορραγίας κατά την περίοδο η και στα μεσοδιαστήματα να ευαισθητοποιείτε. Πάρτε τουλάχιστον ένα τηλέφωνο στον (στην) ιατρό σας.
Τώρα, σε περίπτωση στην οποία η περίοδος δεν έρχεται της μέρες που περιμέναμε, ενώ μέχρι τώρα ερχόταν τακτικά, αφήστε 3-4 μέρες να περάσουν (μικρές διακυμάνσεις είναι φυσιολογικές) και στην συνέχεια κάνετε ένα τεστ κυήσεως ούρων (φαρμακείου)-το αγοράσετε από οποιοδήποτε φαρμακείο και το κάνετε μόνη σας στο σπίτι η, ακόμα καλύτερα κάνετε μία εξέταση αίματος-β χοριακή ( σε οποιοδήποτε μικροβιολογικό εργαστήριο).Γι’αυτην την εξέταση δεν χρειάζεται να είσαστε νηστική. Η β-χοριακή αίματος βγάζει συμπέρασμα για την εγκυμοσύνη 7-10 ημέρες από την «επικίνδυνη» επαφή-αρά εάν κανείς θέλει να μάθει το αποτέλεσμα πριν καν υπάρξει καθυστέρηση μπορεί να την κάνει).Επίσης , η β-χοριακή έχει και άλλα πλεονεκτήματα. Ανάλογα με την τιμή της μπορεί κανείς να υπολογίζει την ηλικία κύησης (επειδή μερικές φορές η ηλικία κύησης δεν συμφωνεί με την τελευταία περίοδο-υπάρχουν περιπτώσεις που η σύλληψη γίνετε αργότερα από το προβλεπόμενο).
Μόλις βεβαιωθείτε, με αυτό τον τρόπο ότι είσαστε έγκυος, πρέπει την ίδια μέρα να ξεκινήστε τη λήψη φυλλικού οξέως (βασικό!) –θα το ζητήσετε από το φαρμακείο σε χάπι(υπάρχουν διάφορα σκευάσματα) και η δοσολογία είναι ένα χάπι κάθε μέρα(400 μικρογραμμάρια την ημέρα), ανεξαρτήτου φαγητού( όποτε σας βολεύει, αλλά περίπου την ίδια ώρα ) και να τηλεφωνήσετε για ραντεβού με τον(την) γυναικολόγο σας .
Συνήθως ο σκοπός του πρώτου ραντεβού είναι η επιβεβαίωση (με υπερηχογράφημα) της ενδομήτριας κύησης. ΔΔ να σιγουρευτούμε ότι η κύηση αναπτύσσεται φυσιολογικά στην μήτρα και να αποκλείσουμε την πιθανότητα εξωμητρίου κύησης η οποία είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση για την γυναίκα και πρέπει να το διαπιστώσουμε πολύ νωρίς, πριν δώσει επιπλοκές.
Γιατί πρέπει να παίρνετε φυλλικό οξύ?
Το φυλλικό οξύ είναι μία βιταμίνη απαραίτητη για την αύξηση και μεταβολισμό των κυττάρων. Βοηθά με αυτό τον τρόπο στην ομαλή νευρολογική ανάπτυξη του εμβρύου. Η λήψη φυλλικού οξέως πρέπει να ξεκινήσει μόλις διαπιστωθεί η εγκυμοσύνη επειδή το νευρικό σύστημα του εμβρύου είναι από τα πρώτα που αναπτύσσεται. Η λήψη του έχει συσχετιστεί με τη μείωση του κινδύνου να γεννηθούν μωρά με προβλήματα (όπως η δισχιδής ράχη).Υπάρχουν γυναικολόγοι που το συστήνουν μόνο στο πρώτο τρίμηνο της κύησης(μόνο μέχρι την 12-η εβδομάδα δδ), εγώ είμαι από αυτούς που το συστήνουν κατά τ’ολη την διάρκεια της εγκυμοσύνης και στην λοχεία( στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης καθώς και στη λοχεία βοηθά στην απορρόφηση των άλλων φαρμάκων).
Βασικές κανόνες συμπεριφοράς και φαγητού στην εγκυμοσύνη
(Μιλάμε για μία φυσιολογική εγκυμοσύνη, χωρίς προβλήματα. Όταν εμφανιστούν προβλήματα, η συμπεριφορά εξατομικεύετε , ανάλογα με την περίπτωση)
• Είστε έγκυος, δεν είστε άρρωστη
Τι θα πει αυτό? Ότι θα ακολουθείσθε μία φυσιολογική ζωή. Θα κάνετε ότι κάνατε και πριν, χωρίς υπερβολές όμως( Περπατάτε κανονικά, πηγαίνετε στη δουλεία σας αλλά αποφεύγετε την πολύωρη ορθοστασία, φροντίζετε να ξεκουραστείτε περισσότερο, προστατέψετε λίγο παραπάνω τον εαυτό σας)
• Τρώτε για έναν , όχι για δυο
Εάν ξεκινάτε την εγκυμοσύνη με κανονικό βάρος σώματος( σύμφωνα με το BMI), επιτρέπετε να πάρετε 10 -13 κιλά έως το τέλος της εγκυμοσύνης( 5 κιλά παραπάνω εάν κυοφορείτε δίδυμα).
Εάν ξεκινάτε την εγκυμοσύνη με κάποια κιλά παραπάνω, καλό θα είναι να κάνετε λίγο «δίαιτα» κατά την διάρκεια της κύησης. Μην σας φοβίζει ο όρος «δίαιτα» σ’αυτην την περίπτωση. Τι σημαίνει αυτό? Τρώτε τα πάντα, αλλά οι μερίδες στα μισά από πριν. Είναι μύθος ότι η εγκυμονούσα πρέπει να τρώει πολύ για να μην στερηθεί το έμβρυο από τα απαραίτητα. Το έμβρυο θα πάρει όλες της απαραίτητες θρεπτικές ουσίες , γιατι έτσι μας έκανε η φύση, εάν είναι να στερηθεί κάποιος από τους δύο σας, εσείς θα είσαστε η στερημένη.
Εάν παίρνετε πολλά κιλά κατά την διάρκεια της κύησης αυξάνουν οι πιθανότητες για επιπλοκές όπως σακχαρώδης διαβήτης κύησης, αρτηριακής υπέρτασης- προεκλαμψίας, οιδημάτων- κατακράτησης υγρών κλπ με όλες της ακόλουθες επιπτώσεις για εσάς και για το έμβρυο σας.
• Κόβετε μαχαίρι το κάπνισμα και αποφεύγετε να βρεθείτε σε κλειστούς χώρους όπου καπνίζουν
• Περιορίζετε την καφεΐνη.
Επιτρέπετε ένα μικρό φλιτζάνι καφέ(από όλα τα είδη καφέ) η μία κούπα τσάι την ημέρα.
• Αποφεύγετε το αλκοόλ( περιστασιακά επιτρέπετε ένα μικρό ποτηράκι κρασί την εβδομάδα)
• Αποφεύγετε την σοκολάτα και τα αναψυκτικά τύπου Cola, και γενικά τα ανθρακούχα ποτά( μπορείτε όμως κα καταναλώσετε 1-2 κουτάκια αυτού του είδους ποτά την εβδομάδα, εάν σας είναι απαραίτητο). Καλό είναι να προτιμάτε φυσικούς χυμούς.
• Καλό θα είναι μετά την 20-η εβδομάδα κύησης να περιορίσετε όσο είναι δυνατό ,το αλάτι και να αρχίσετε να μετράτε την αρτηριακή πίεση, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα .
Σχετικά με το φαγητό
• Επιβάλλετε επιμελής πλύση όλων των φρούτων και λαχανικών, γιατί υπάρχει πιθανότητα μόλυνσης με τοξόπλασμα, ένα παράσιτο που προκαλεί τοξοπλάσμωση, μια ασθένεια που βάζει σε σοβαρό κίνδυνο την εγκυμοσύνη.
Εάν τρώτε μαρούλι-λάχανο, καλό θα είναι αυτές της τροφές να της καταναλώσετε στο σπίτι σας οπού είμαστε σίγουροι ότι τα πλένουμε καλά ( χρησιμοποιείτε ένα σφουγγάρι και τρίψτε τα φύλλο-φύλλο και από της δύο επιφάνειες (υπακούγεται ότι πρέπει να αποφεύγετε αυτού του τύπου σαλάτες «από έξω»).
• Για τον ίδιο λόγω πρέπει να φροντίσετε κάθε είδους κρέατος να είναι καλά ψημένο (καλό θα είναι να προηγείται , εάν είναι δυνατόν, βράσιμο του κρέατος και μετά ετοιμασία σε οποιαδήποτε μορφή σερβιρίσματος επιθυμείτε).
• Αποφεύγετε τα ωμά και μισοψημένα αυγά(για τον κίνδυνο της σαλμονέλλας. Το ίδιο ισχύει και για την σπιτική μαγιονέζα, σπιτικό dressing κλπ(γενικά προϊόντα οπού χρησιμοποιούνται ωμα αυγά)
• Αποφεύγετε τα ωμά ψάρια (πχ. τύπου σούσι), οστρακοειδή, μύδια. Επίσης αποφεύγετε τα ψάρια τύπου ξιφία, σολωμό-σ’αυτά τα ψάρια έχουν ανιχνευθεί πολλές φορές βαριά τοξικά μέταλλα
Καλό θα είναι να αποφεύγετε τα τυριά τύπου φέτα, ροκφόρ και γενικά τα μαλακά τυριά άγνωστης προέλευσης γιατί μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή τους χαμηλού η καθόλου παστεριωμένο γάλα και υπάρχει κίνδυνο για λιστέρια (η φέτα από Σουπερμάρκετ είναι ασφαλής ).
• Καλό είναι να βεβαιωθείτε ότι οι επιφάνειες της κουζίνας (πάγκοι, εργαλεία) καθαρίζονται σωστά μετά της επεξεργασίες των τροφών (για την αποφυγή του κινδύνου μετάδοσης των μικροβίων ).
Σεξουαλική συμπεριφορά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης
Ο γενικός κανόνας είναι ότι σε μια εγκυμοσύνη η οποία εξελίσσεται ομαλά, χωρίς επιπλοκές, οι επαφές επιτρέπονται έως τον 8-ο μήνα. Λαμβάνουμε υπ΄όψιν ότι υπάρχει εγκυμοσύνη, δεν θα είναι με την ίδια συχνότητα και την ίδια ένταση όπως πριν αλλά δεν απαγορεύονται .(Στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, μέχρι την 12-η εβδομάδα να είσαστε περισσότερα προσεκτικοί με αυτό το θέμα, δδ οι επαφές πιο αραιές, « με το μαλακό», όχι μεγάλης διάρκειας.
Σχετικά με την προσωπική περιποίηση(βάψιμο, μακιγιάζ κλπ)
Επιτρέπετε να βάφετε νύχια.
Επιτρέπετε να κάνετε μακιγιάζ.
Επιτρέπετε να χρησιμοποιείστε γαλάκτωμα και κρέμα
σώματος.
Σχετικά με το βάψιμο των μαλλιών… καλό θα είναι να το
αποφεύγετε .Το γνωρίζω πολύ καλά από προσωπική εμπειρία
ότι αυτό είναι αδύνατον για μία γυναίκα .Εναλλακτικές λύσεις
είναι οι ανταύγειες με την «κουκούλα» που χρησιμοποιούν
στα κομμωτήρια( έτσι ώστε η βαφή να μην έρθει σε επαφή με
την ρίζα των μαλλιών) η βάψιμο με βαφές με φυτικά προϊόντα
μετά το πρώτο τρίμηνο.
Ελπίζω οι συμβουλές που σας έδωσα να είναι χρήσιμες!!!
Καλή επιτυχία και μια ομαλή πορεία στην εγκυμοσύνη σας!
Εάν υπάρχουν απορίες μην διστάζετε να ρωτάτε.
Με εκτίμηση,
Χριστίνα Μπρεζεάνου-Μαιευτήρας Χειρούργος Γυναικολόγος
ΚΟΛΠΙΤΙΔΑ.ΜΥΚΗΤΕΣ
Η κολπίτιδα(ιδιαίτερα από μύκητες) εμφανίζεται συχνότερα στους καλοκαιρινούς μήνες λόγω συνθηκών(ζέστη, υγρασία, επαφή με την άμμο ).
Πολλές φορές η κολπίτιδα παραβλέπεται από τις γυναίκες.Μπορεί όμως να οδηγήσει σε ενοχλητικές καταστάσεις γι’αυτό θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σ’αυτό το θέμα.
Τι είναι η κολπίτιδα
Κολπίτιδα ονομάζεται κάθε φλεγμονή του κόλπου η οποία μπορεί να προκληθεί απο μικρόβια, μύκητες, ιούς αλλά μπορεί να είναι και άσηπτη(δηλαδή να μήν οφείλεται σε κάποιο μικροοργανισμό, αλλά σε διαταραχές της ισσοροπίας του κόλπου και ανατομικούς παράγοντες.
Κολπική μυκητίαση είναι μία τοπική φλεγμονή που δημηουργείται απο την υπέρμετρη ανάπτυξη των μυκήτων στην περιοχή του κόλπου και του αιδοιιού.
Πως μεταδίδεται η μυκητίαση
Η μυκητίαση μεταδίδεται με διάφορους τρόπους αλλά κυρίως με σεξουαλική επαφή από μολυσμένο σύντροφο, από τουαλέτες, από μολυσμένα εσώρουχα και πετσέτες, από την επαφή με την άμμο, ύδατα της θάλασσας και πισίνας.
Υπάρχουν παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη των μυκήτων
*όταν πέφτει η άμυνα του οργανισμού(π.χ.σε κατάσταση εμμηνορρυσίας-όταν έχουμε περίοδο η εγκυμωσύνης)
*η αύξηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας
*τα στενά παντελόνια και το ναυλον εσώρουχο
*η χρήση αντιβιοτικών(επειδή καταστρέφουν τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου
*η κακή υγειηνή της περιοχής
Πώς θα αντιληφθείτε οτι υπάρχει πρόβλημα
Τα συμπτώματα της μυκητίασης αλλά και της κολπίτιδας είναι
*αλλαγή στα κολπικά υγρά-στήν ποσότητα(είναι περισσότερα)
-στην οσμή(μυρίζουν διαφορετικά)
-στήν σύσταση(γίνουνται παχύρρευστα “σαν τυρί”,
“σαν βούτηρο”, “σαν κομμένο γάλα”)
-στο χρώμα(γενικά λευκά υγρά, αλλά μπορεί να είναι
κιτρινωπά η πρασινωπά
*κνησμός( η περιοχή του κόλπου και των έξω γεννητικών οργάνων φαγουρίζει έντονα)
*το δέρμα στην περιοχή πολύ συχνά κοκκινίζει και ξεφλουδίζει
*συχνά υπάρχει αίσθημα καύσου, τσούκσιμο της περιοχής
*η ούρηση και η σεξουαλική επαφή μπορεί να είναι επίπονες
*μερικές φορές οι μύκητες μπορεί να μήν προκαλέσουν κανένα σύμπτωμα
Οταν υπάρχουν αυτά τα συμπτώματα οι πρώτες ενέργειες πρέπει να είναι
*να αποφεύγετε την σεξουαλική επαφή ώσπου να θεραπευτείτε
*να μην ξύνετε της ερεθυσμένες περιοχές(γιατί οι μύκητες μπορεί να εισχωρήσουν κάτω από τα νύχια σας και να της μεταδώσετε και σε άλλες περιοχές
*να επισκεφθείτε το ιατρό σας για να σας δώσει μία ολοκληρωμένη θεραπευτική αγωγή(Προσοχή!δέν γίνετε διάγνωση από το τηλέφωνο, πρέπει να σας δεί ιατρός!)
Συνοπτικά θέλω να τραβήξω την προσοχή σε μερικούς κανόνες που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των μυκητιάσεων
*Μή φοράτε ναυλον στενά εσώρουχα
*Μή φοράτε στενά παντελόνια το καλοκαίρι
*Μή φοράτε μη βαμβακερά σερβιετάκια
*Μή μένετε το καλοκαίρι με βρεγμένο μαγιό στην παραλία
*Μήν ακουμπάτε την ξαπλώστρα στη παραλία χωρίς την πετσέτα σας
*Μήν ακουμπάτε πάνω στην άμμο χωρίς την πετσέτα σας
*Μήν κάνετε κοινή χρήση τουαλέτας εύκολα(μόνο εάν υπάρχει μεγάλη ανάγκη και αποφεύγετε την άμεση επαφή με της επιφάνειες της τουαλέτας
*Χρησιμοποιείτε προφυλακτικό κατά την σεξουαλική επαφή
*Μήν μοιράζετε ερωτικά αντικείμενα η πετσέτες με άλλους
*¨Οταν χρειάζετε να πάρετε αντιβίωση να πάρετε ταυτόχρονα κάποιο προβιοτικό η να καταναλώνετε φρέσκο, παραδοσιακό γιαούρτι(περιέχει γαλακτοβάκιλλοι, βοηθάει να ισσοροπήσει την φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου και του εντέρου
Δυστυχώς ένα μικρό ποσοστό γυναικών, παρά την θεραπεία μπορεί να εμφανίσει επαναλαμβανόμενα επεισόδεια μυκητίασης.Αυτό δέν σημαίνει οτι η θεραπεία δέν ήταν σωστή αλλά υπάρχουν κάποια σπάνια στελέχη μύκητων που χρήζουν άλλη αντιμετώπιση.
Σ’αυτές της περιπτώσεις (και ιδιαίτερα όταν μέσα σε ένα χρόνο έχουμε πάνω απο 4 επεισόδεια) πρέπει να μελετήσουμε λεπτομερώς τι είδος μύκητας υπάρχει( να κάνουμε μυκητόγραμμα) και να τις αντιμετωπίζουμε διαφορετικά.
Υπάρχουν περιπτώσεις που χρήζουν μακροχρόνια θεραπεία, ακόμα και 6 μήνες.
Επίσης, θεωρώ σημαντικό να υπευθυμίζω ότι πολύ σημαντικό ρόλο παίζει να σεβόμαστε τους κανόνες τοπικής υγειηνής για την αποφυγή της επαναμόλυνσης καθώς και τη θεραπεία του συντρόφου.
Αντί επιλόγου,
*Εύκολα κολλάς τους μύκητες και μερικές φορές δύσκολα ξεμπερδεύεις
*Η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή αντιμετώπιση παίζει σημαντικό ρόλο
*Απολαμβάνετε τα μπάνια σας και το καλοκαίρι και τέλος καλοκαιριού(ιδανικό το Σεπτέμβριο) καλό θα ήταν να επισκεφτείτε τον/την γυναικολόγο σας για έλεγχο.
Με εκτίμηση,
Χριστίνα Μπρεζεάνου-Μαιευτήρας-Γυναικολόγoς
Η εμφάνιση αιμορραγίας από τη μήτρα αποτελεί ένα αρκετά συχνό φαινόμενο τόσο κατά την αναπαραγωγική ηλικία, κατά την διάρκεια της περιόδου όσο και εκτός περιόδου και στην εμμηνόπαυση. Αυτό το συμβάν πάντα προκαλεί έντονο άγχος στη γυναίκα που την βιώνει.
Οι λόγοι που οδηγούν μία μήτρα να αιμορραγεί είναι πολλαπλοί.
Η διερεύνηση της αιμορραγίας και η αντιμετώπιση της είναι πάντα θέμα ειδικού ιατρού.
Για να αντιμετωπιστεί σωστά μία αιμορραγία της μήτρας θα πρέπει να ανακαλύψουμε το αίτιο που την προκάλεσε. Σημαντικό ρόλο παίζει λήψη ενός σωστού ιστορικού της γυναίκας, μία κλινική εξέταση κι ένα υπερηχογράφημα των γεννητικών οργάνων όπου μπορούμε να αξιολογήσουμε τόσο το εσωτερικό της μήτρας όσο και της ωοθήκες.
Πολλές φορές η αιμορραγία της μήτρας μπορεί να σταματήσει με φάρμακα.
Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που η αιμορραγία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά και τότε θα χρειαστεί να γίνει απόξεση της μήτρας.
Η απόξεση είναι μία από της πιο συνηθισμένες ιατρικές πράξεις στη γυναίκα. Μπορεί να γίνει, εκτός από την αιμορραγία της μήτρας και για άλλους λόγους όπως όταν ο/η ιατρός διαπιστώνει στον υπερηχογραφικό έλεγχο ότι υπάρχει μία παθολογική πάχυνση του ενδομητρίου (του εσωτερικού στρώματος της μήτρας), όταν μια γυναίκα επιθυμεί διακοπή εγκυμοσύνης(έκτρωση), όταν υπάρχουν πολύποδες της μήτρας η, μερικές φορές χρησιμοποιείται για διαγνωστικούς σκοπούς σε περίπτωση υπογονιμότητας.
Τι πρέπει να γνωρίσει μία γυναίκα η οποία θα υποβληθεί σε απόξεση μήτρας
Η επέμβαση πραγματοποιείται με ήπια μέθη (αναισθησία) (θα κοιμηθεί για λίγα λεπτά)
Διάρκεια της επέμβασης είναι συνήθως 10-15 λεπτά
Προετοιμασία (πριν την επέμβαση) είναι απλή-θα χρειαστεί το βράδυ πριν την επέμβαση να φάει ελαφρά και το πρωί της επέμβασης να είναι νηστική (ούτε καφέ, ούτε νερό , ούτε τσιγάρο).
Στο μαιευτήριο προσέρχεται τουλάχιστον 30 λεπτά πριν την επέμβαση.
Η επέμβαση
Ο/ η γυναικολόγος σας θα κάνει μία διαστολή του τραχήλου με ειδικά εργαλεία προοδευτικού αυξανόμενης διαμέτρου και στη συνέχεια «ξύνει» το εσωτερικό της μήτρας με την βοήθεια ενός εργαλείου που ονομάζεται «μεταλλικό ξέστρο» .Το υλικό που αφαιρείται με αυτό τον τρόπο αποστέλλεται προς ιστολογική εξέταση.
Η διαδικασία είναι λίγο διαφορετική όταν πρόκειται για απόξεση λόγο κύησης. Σ’αυτήν την περίπτωση στης περισσότερες φορές ο/η γυναικολόγος χορηγεί κάποια χάπια από το στόμα η διακολπικά μερικές ώρες πριν την επέμβαση προκειμένου αυτά να κάνουν μία προετοιμασία στον τράχηλο, να τον «μαλακώσουν», για να μειωθεί ο κίνδυνος των επιπλοκών. Επίσης, όταν πραγματοποιείται απόξεση λόγο κύησης χρησιμοποιείται, εκτός από το μεταλλικό ξέστρο και το αναρροφητικό ξέστρο που συνδέεται με συσκευή αρνητικής πίεσης( «σκουπάκι» ).Η διαδικασία μπορεί να σας φαίνεται σ’αυτην την περίπτωση πιο περίπλοκη αλλά οι χρόνοι επέμβασης είναι οι ίδιοι.
Μετά την επέμβαση
Θα χρειαστεί να παραμένετε 30-60 λεπτά στο χώρο ανάνηψης .
Πρέπει να υπάρχει ένας συνοδός να σας πάει στο σπίτι.
Μπορεί να αισθάνεστε κράμπες η πόνο στην κοιλιά χαμηλά και στη μέση(σαν πόνους περιόδου)-συνήθως υποχωρούν στο πρώτο 24-ώρο.
Μπορεί να έχετε αίμα της πρώτες ημέρες.
Συνήθως την επόμενη μέρα της επέμβασης μπορείτε να επιστρέψετε στης δραστηριότητες σας και στη δουλεία σας (εκτός από της περιπτώσεις που η δουλεία σας απαιτεί έντονη φυσική δραστηριότητα και τότε θα χρειαστούν 2-3 ημέρες αποχή –άδεια).
Χριστίνα Μπρεζεάνου-Μαιευτήρας-Χειρούργος Γυναικολόγος